Hoe werkt Yu-Gi-Oh! kaart graden?

-

Regelmatig hoor je op een forum of Facebookpagina over PSA Yu-Gi-Oh! kaart graden. Veel mensen weten alleen niet precies wat PSA grading inhoudt, hoe het beoordelen in zijn werk gaat en hoe zij jouw Yu-Gi-Oh! kaart graden. Wij vertellen je er alles over in dit blog.

PSA-grading logo

Waarom zou je je Yu-Gi-Oh! kaarten graden?

Tradingcards zijn erg populair wereldwijd, dit geldt voor veel verschillende soorten waarbij Yu-Gi-Oh!, Pokemon en Magic een van de grotere varianten zijn. Bij het verzamelen van speelkaarten zijn veel verzamelaars al bekend met de hoge prijzen en dure verkoopwaardes rondom specifieke kaarten. Als je beschikt over een zeldzame kaart die een specifieke waarde vertegenwoordigt, waarom zou je die dan laten graden?

Een voordeel van het graden van een kaart is dat de kaart in een sterk hoesje wordt gedaan die niet meer opengemaakt kan worden. Hierdoor weet je zeker dat de kaart zijn waarde behoudt en dat er minimale risico’s zijn op beschadigingen. Toch is dat niet de hoofdreden van het graden. Wanneer een kaart een goede conditie krijgt vanuit bijvoorbeeld PSA, gaat de waarde van de kaart enorm omhoog. Zo kunnen twee dezelfde Yu-Gi-Oh! kaarten enorm verschillen in waarde, omdat de ene kaart nog een perfecte conditie heeft.

Wat is PSA Yu-Gi-Oh! card grading?

PSA is een organisatie die staat voor Professional Sports Authenticator. Zij bieden een service aan die kaarten graden naar hun conditie en voegen hier een specifiek PSA-hoesje aan toe. Voor veel verzamelaars wereldwijd is PSA de grootste en meest betrouwbare plek omtrent het graden van kaarten. Dit komt mede omdat zij een objectief systeem gebruiken die kaarten systematisch graden. Op die manier worden kaarten gegrade zonder menselijke fouten. Bij het graden werkt PSA met een tien puntensysteem en controleren zij of de kaarten niet nep zijn. Bij het puntensysteem is een PSA 10 Yu-Gi-Oh! kaart de hoogste rating die er bestaat. Dit zijn vervolgens de meest waardevolste kaarten en die vallen onder het begrip ‘Gem Mint’. De laagste score is een 1 en die kaarten vallen onder het begrip ‘Poor’. Houdt er wel rekening mee dat er specifieke verzamelaars zijn die PSA 1 kaarten sparen. Dit zijn de tien verschillende rating:

 1. Poor
 2. Good
 3. Very Good
 4. Very Good – Excellent
 5. Excellent
 6. Excellent – Mint
 7. Near Mint
 8. Near Mint – Mint
 9. Mint
 10. Gem Mint

Hoeveel kost het graden bij PSA?

Trading-cards zijn wereldwijd erg populair, de laatste jaren is de populariteit alleen maar gestegen. Tijdens het stijgen van de populariteit rondom Trading-Cards werd PSA alleen maar populairder als marktleider van het kaartengraden. Voor het graden van kaarten kun je bij PSA terecht voor een abonnement of eenmalig kaarten sturen. Voor het los laten graden van kaarten variëren de prijzen van 25,- tot 50,- euro per kaart. Houd er verder rekening mee dat de prijzen omhoog gaan, wanneer de waarde van de kaart omhoog gaat. Lees hieronder de verschillende diensten die PSA aanbiedt:

 • Economy: kaarten tot een waarde van 100 euro per kaart: 25 euro
 • Regular: kaarten tot een waarde van 500 euro per kaart: 50 euro
 • Express: kaarten tot een waarde van 2500 per kaart: 150 euro – 6 maanden wachttijd.
 • Super Express: kaarten tot een waarde van 5000 per kaart: 300 euro – 3 maanden wachttijd.
 • Walk Through: kaarten tot een waarde van 10.000 per kaart: 600 euro – 1 maand wachttijd.

Hoe stuur je Yu-Gi-Oh! kaarten naar PSA?

Nu kijk je misschien wel naar je verzameling, merk je een aantal waardevolle kaarten op en ontstaat de vraag: hoe stuur je Yu-Gi-Oh! kaarten naar PSA? De kaarten kun je op verschillende manieren versturen naar PSA. De eerste manier is om je kaarten zelf te sturen naar PSA, waarbij je een pakket naar Amerika moet sturen. Hier moet je wel rekening houden met een aantal regels en vooral ook wanneer de kaarten worden teruggestuurd. Het is dus begrijpelijk dat veel mensen dat niet zien zitten, vooral als een kaart een hoge waarde vertegenwoordigt. Mede daarom bestaan er ook tussenpersonen. Zij regelen het verzenden voor jou en zijn een contactpersoon van PSA. Het enige nadeel van een tussenpersoon is dat zij ook geld vragen voor de dienst, wat vrij logisch is. Als je op zoek bent naar een tussenpersoon, kun je rondvragen in verschillende Facebook groepen.

Hoe herken je een PSA 10 Yu-Gi-Oh! kaart?

Een PSA 10 Yu-Gi-Oh! kaart is de hoogste score en daarmee is de kaart perfect qua staat. Dit zorgt voor een enorme boost qua waarde waarbij een PSA 10 soms wel een paar honderd procent meer waard is dan een PSA 9. Lees hiervoor bijvoorbeeld ons artikel: Wat is de duurste Yu-Gi-Oh! kaart?. Hier staan een aantal PSA 10 kaarten in die voor enorme bedragen verkocht worden. Als je nu naar je eigen verzameling kijkt, hoe herken je een PSA 10 Yu-Gi-Oh! kaart?

 • Totaal geen krasjes op zowel de voor- als achterkant van de kaart.
 • Alle randen lopen gelijk en zijn even dik.
 • De hoeken zijn perfect, scherp en niet eens een beetje beschadiging.
 • De kleuren van de kaart zijn perfect en nergens komt iets van een verkleuring voor.

Het graden en daar mee bezig zijn kost aardig wat tijd, geld en moeite. Het is dus goed om jezelf eerst af te vragen of je genoeg kennis hebt en of de kaart het echt waard is om te laten graden. Kijk bijvoorbeeld eens op Ebay.nl voor verkochte PSA Yu-Gi-Oh! kaarten en wat daar de waarde van is.

Nieuwe kaarten kopen om te graden?

Wil je nieuwe kaarten kopen en de meest waardevolle pulls laten graden? Schaf dan via de onderstaande knop nieuwe Yu-Gi-Oh! kaarten aan.

Jeffrey
Jeffreyhttps://yugiohkaarten.nl
Vroeger groot fan van YuGiOh! en nu de hobby weer aan het herpakken. Schrijf graag artikelen over nieuws, personages en andere onderwerpen zodat ik zelf ook weer kennis krijg.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments